Projektor Utbildning

Apple accepterar inte alla typer av skärmprofiler

I de två senaste uppdateringarna av Apples operativsystem (Sierrra och Hgh Sierra) vill Apple att vi inte ska använda profiler för våra skärmar som är av typen LUT-profiler. Istället ska vi ställa in våra profilerinsprogram så att de skapar så kallade matrisprofiler.

Det som händer om vi använder LUT-profiler är att Apples egna program, som till exempel Förhandsvisning och Keynote, visar felaktiga färger. Programsymboler i Dockan ska också få en kraftigt övrdriven färgåtergivning. Efter tester ochdiskussioner med färgexperter, framförallt med Karl Koch på Basiccolor verkar det som problemet visar sig enbart om du använder två skärmar.
Matrisprofiler är en enkel typ av profiler,men de ger ett bra resultat med avancerade skärmar som kan hårdvarukalibreras. På enklare särmar kan de dock ge ett sämre resultat, eftersom de inte korrigerar så många punkter på färgkurvorna.

basiccolor-display
I programmmet Basiccolor Display är det i delen för »Profile Type:« som man bestämmer om det ska vara en matris- eller LUT-profil som skapas.

Lämna en kommentar