Projektor Utbildning

Duplex

För att trycka svartvita bilder av hög kvalitet har vi inte sett en bättre metod än duplex. Du får en perfekt kontroll över tonskalan. Färgskalan blir också stabil, till skillnad från om du trycker med de vanliga tryckfärgerna. Då kan bilderna få svaga stick, som också kan variera från bild till bild. Nackdelen med duplex är dels att det blir dyrt om du vill blanda svartvita bilder med färgbilder, dels att det är mycket svårare att se hur slutresultatet kommer att bli på skärmen. Till och med om du gör en utskrift är det svårt att se hur bilderna kommer se ut i trycket.

Det enda sättet som ger dig full kontroll på hur trycket kommer att se ut är att göra ett pressprovtryck, det vill säga att trycka bilden med de färger och det papper som sedan ska användas vid den slutliga tryckningen. Då måste bilderna först konverteras till gråskaleläge med den punktförstoring som passar för ditt tryck, sedan konverteras till 8 bitar. Först då kan bilden tilldelas en duplexkurva.

provtryck_001

I Photoshop finns ett antal förhandsgjorda duplexkurvor, men vill du ha full kontroll över hur återgivningen blir är det bättre att bygga din egen duplexkurva. Att hitta fram till de rätta kurvorna innebär mycket tester, men när du hittar rätt balans mellan din svarta färg och din Pantone-färg blir det riktigt bra.

Lämna en kommentar