Projektor Utbildning

Ewa Stackelberg


I samband med Ewa Stackelbergs utställning »Fotogram« på Fotografiska släpps också en bok med samma namn på ETC Förlag. Fotogram är en teknik som bygger på att man placerar olika objekt ovanpå ett fotopapper och sedan exponerar pappret för ljus. Det går att kombinera ljus från olika håll, med olika färger med mera.

Den första gången som Ewa Stackelberg arbetade med denna teknik var i samband med sorgearbetet efter hennes makes död i en flygolycka. När hans tillhörigheter kom hem gjorde hon boken »Berättelse för levande«.

Boken vann pris som årets fotobok 2001. Sedan dess har hon arbetat vidare med denna teknik och utvecklat ett eget språk i den tradition som bland annat fotografen Man Ray blev känd för.

”Det brukar alltid vara något som man inte är nöjd med men den här gången är jag nöjd med allt” säger Ewa om sin nya bok.

Vi kan bara hålla med. Boken är tryckt på Göteborgstryckeriet och de har gjort ett otroligt fint jobb för att få fram intensivare färger än vad som normalt går att åstadkomma. Många av de nya bilderna i boken är väldigt intensiva i färgerna och det har varit en utmaning att bearbeta skanningarna och anpassa bilderna till ett hanterbart färgomfång innan de skulle gå vidare till tryck.

Läs mer om boken…
Läs mer om utställningen…


ewa_biblofil

Boken finns också i en bibliofilupplaga i en begränsad upplaga.

ewa_bokLämna en kommentar