Projektor Utbildning

Färghantering

För de flesta verkar detta med färghantering mest vara något obegripligt, något som bara trasslar till saker. Det är många gånger man läser att man ska strunta i allt detta med färghantering och profiler. Problemet är bara det att vi alltid använder någon form av färghantering. Det går alltså aldrig att välja att inte färghantera bilder i datorn.

Anledningen är att när vi anger en färg i datorn gör vi det genom att beskriva hur mycket rött, grönt och blått som ingår i färgen. Men vi har inte beskrivit vilken röda, gröna och blå färg som vi utgår från. Många tror att datorer använder sig av en bestämd kombination av färger, men så är det inte. I själva verket är det stora skillnader mellan vilka nyanser som används.

Tänk dig att du ska måla en stol i grön färg. Du har tre färgpytsar hemma, en gul, en röd och en blå. Du ser att om du tar två delar gul färg, en del röd färg och tre delar blå färg får du den gröna färg du vill ha. 

srgb

Anger du din färg efter sRGB…

Men sedan tar färgen slut och du ringer till en kamrat och ber honom köpa en grön färg. Du säger till honom att han ska två delar gul, en del röd och tre delar blå färg för att få den gröna färgnyans du vill ha. Tror du då att de två färgpytsarna kommer att innehålla samma färgnyans? Knappast troligt. Det troligaste är ju att han har valt andra nyanser av gult, rött och blått och att de två färgerna kommer se rätt olika ut.

Eller tänk dig att du har fått en beställning på en planka från en vän. På den lapp du fått från honom har han skrivit att plankan ska vara 24, men glömt bort att ange vilken måttenhet som han använder. Är det centimeter eller tum som han menar? Är det en 24 cm eller 61 cm lång planka som han vill ha?

När du beskriver en färg måste du också ange vilken måttenhet som du använder. Använder du sRGB eller Adobe RGB? Skillnaden blir lika stor som skillnaden mellan plankornas längd.

prophoto2

eller efter ProPhoto RGB? Skillnaden blir stor.