Projektor Utbildning

Att skriva ut till en Epson-skrivare på en Mac

1.
För att få ett optimalt utskriftsresultat är det mycket viktigt att du har rätt inställningar i både ditt bildbehandlingsprogram och din skrivardrivrutin. Här ser du ett exempel på hur du bör skriva ut från Photoshop CS4 till en Epson-skrivare om du har en Mac.

Börja med att ställa in rätt färghantering i Photoshop. Vi rekommenderar att du använder arbetsfärgrymden Adobe RGB (1998). CMYK-färgrymden spelar ingen roll om du ska skriva ut din bild på en bläckstråleskrivare. Det är viktigt att du aktiverar varningen för bilder utan inbäddade profiler eller felaktiga profiler. Se alltså till att kryssrutorna vid »Fråga vid Öppna« och »Fråga vid Klistra in« är förbockade.

Vill du ha mera information finns en hel del tips på Rikard Garps blog. Rikard är produktchef för Epsons professionella skrivare.

(klicka på bilden för att se den i stor storlek, klicka sedan på den för att stänga den)

farginstallning

linje2

2.
Öppna sedan din bild. Om den innehåller Adobe RGB som arbetsfärgrymd kommer bilden att öppnas utan varning. Om den använder en annan arbetsfärgrymd kommer programmet att varna för att den innehåller en annan arbetsfärgrymd. I de flesta fall får du det bästa resultatet om du väljer att använda den inbäddade profilen.

Om bilden inte innehåller en färgprofil kommer du också få en varning. Öppna då bilden utan färghantering och prova sedan hur du får den bästa färgåtergivningen genom att välja olika profiler i dialogrutan »Tilldela profil«. Detta är rena gissningsleken, så därför bör du alltid spara bilder med en inbäddad färgprofil.

profilsaknas

Har bilden ingen inbäddad färgprofil, välj att inte färghantera när denna dialogruta öppnas.

tilldela

Välj sedan den profil som ger dig det bästa utseendet i dialogrutan »Tilldela profil«.

linje2

3.
Välj sedan »Skriv ut« i Photoshop. Ange att bilden ska ha dokumentprofilen som källprofil och din profil för ditt papper och skrivare som målprofil

I fliken »Färghantering« ska det alltså stå »Dokument: Profil: Adobe RGB (1998)«. Därunder ska det stå »Låt Photoshop hantera färgerna«. Välj sedan den profil som beskriver din skrivare och ditt papper.

Klicka sedan på »Skriv ut«.

utskrift4


linje2


4.
Fortsätt sedan i skrivardrivrutinen för din skrivare. Välj där rätt mediatypsinställning. Det ska vara samma inställning som du använde när du gjorde din profilkarta, om du har en specialgjord profil. Använder du en standardprofil så måste du ta reda på vilken mediainställning som rekommenderas för din profil. Använder du en annan mediainställning än den som användes när  profilen byggdes kommer inte profilen att fungera.

Se också till att färghanteringen avaktiveras i skrivardrivrutinen. Du har redan gjort konverteringen från arbetsfärgrymd till skrivarprofil i Photoshops utskriftsdialogruta. Spara gärna dessa inställningar som en förinställning så slipper du upprepa dessa inställningar framöver.

Välj sedan »Skriv ut«.

utskrift21