Projektor Utbildning

Att skriva ut till en Epson-skrivare från Windows

1.
För att få ett optimalt utskriftsresultat är det mycket viktigt att du gör rätt inställningar i både ditt bildbehandlingsprogram och din skrivardrivrutin. Vi visar här ett exempel från Photoshop CS4 på Windows tillsammans med en Epson-skrivare.

Börja med att ställa in rätt färghantering i Photoshop. Det viktigaste är att du aktiverar varningen för bilder utan inbäddade profiler eller felaktiga profiler. Se alltså till att kryssrutorna vid »Fråga vid Öppna« och »Fråga vid Klistra in« är förbockade.

(klicka på bilden för att se den i stor storlek, klicka sedan på den för att stänga den)

farginstallning1

linje2

2.

Öppna sedan din bild. Om den innehåller Adobe RGB som arbetsfärgrymd kommer bilden att öppnas utan varning. Om den använder en annan arbetsfärgrymd kommer programmet att varna för att den innehåller en annan arbetsfärgrymd. I de flesta fall får du det bästa resultatet om du väljer att använda den inbäddade profilen.

Om bilden inte innehåller en färgprofil kommer du också få en varning. Öppna då bilden utan färghantering och prova sedan hur du får den bästa färgåtergivningen genom att välja olika profiler i dialogrutan »Tilldela profil«. Detta är rena gissningsleken, så därför bör du alltid spara bilder med en inbäddad färgprofil.

linje2

3.

Välj sedan »Skriv ut« i Photoshop. Ange att bilden ska ha dokumentprofilen som källprofil och din profil för ditt papper och skrivare som målprofil

I fliken »Färghantering« ska det alltså stå »Dokument: Profil: Adobe RGB (1998)«. Därunder ska det stå »Låt Photoshop hantera färgerna«. Välj sedan den profil som beskriver din skrivare och ditt papper.

Klicka sedan på »Skriv ut«.

skrivut1


linje2


4.
Fortsätt sedan i skrivardrivrutinen för din skrivare. Välj din skrivare och klicka sedan på knappen »Inställningar«

print2

linje2

5.
Markera sedan »Custom«. Då kan du klicka på knappen »Advanced«.

print3

linje2

6.
I den avancerade dialogrutan kan du välja vilken mediatyp som du vill använda. Detta val är viktigt för att du ska få rätt mängd bläck. Se nedan hur du avgör att du valt rätt mediatyp. Avaktivera sedan också färginställningen i skrivardrivrutinen.

Spara gärna dessa inställningar som en Förinställning. Du måste använda exakt samma inställningar hela tiden om du ska utnyttja din profil på rätt sätt.

skrivut3