Projektor Utbildning

Att skriva ut en profil på Mac OSX 10.5 och 10.6 och Photoshop CS4 och CS5

1.
För att få ett optimalt utskriftsresultat är det mycket viktigt att du gör rätt inställningar i både ditt bildbehandlingsprogram och din skrivardrivrutin. Vi visar här ett exempel från Photoshop CS4 på Mac tillsammans med en Epson-skrivare.

Börja med att ställa in rätt färghantering i Photoshop. Det viktigaste är att du aktiverar varningen för bilder utan inbäddade profiler eller felaktiga profiler. Se alltså till att kryssrutorna vid »Fråga vid Öppna« och »Fråga vid Klistra in« är förbockade.

(klicka på bilden för att se den i stor storlek, klicka sedan på den för att stänga den)

farginstallning

linje2

2.
Öppna sedan de kartor du tagit hem från oss. En varning att bilden inte innehåller en färgprofil kommer då att öppnas. Välj då att tilldela färgprofilen Adobe RGB.

profilsaknas1

linje2

3.
Öppna utskriftsdialogrutan (Arkiv > Skriv ut eller Cmd + P). Under fliken »Färghantering« ska det stå »Dokument: (Profil Adobe RGB (1998))«. Därunder ska du ange »Photoshop hanterar färger«. Använd »Adobe RGB (1998)« som skrivarprofil och ställ återgivningen på absolut färgvärde. Se till att du använder Adobe RGB (1998) och inte »Aktuell RGB: Adobe RGB (1998)«.

Klicka sedan på »Skriv ut«.

utskriftsdialoga1998


linje2


4.
Fortsätt sedan i skrivardrivrutinen för din skrivare. Välj där rätt mediatypsinställning. Denna inställning avgör hur mycket bläck som skrivs ut på din karta. Har du en felaktig inställning här kommer du antingen för dålig separation i de mörka partierna eller för bleka valörer. Du kommer senare få anvisningar om hur du kan kontrollera att denna inställning är optimal.

epsonutskrift1

linje2

5.
Avaktivera sedan färghanteringen i skrivardrivrutinen.

Spara gärna dessa inställningar som en Förinställning. Du måste använda exakt samma inställningar senare när du ska skriva ut dina bilder med profilen.

epsonutskrift2

linje2

6.
Kontrollera din bild noga så att du inte ser några ränder, fläckar eller repor. Kontrollera också karta nr 2:s utseende. Där kan du se om du valt en lämplig mediainställning. Särskilt den sista raden är viktigt att du kontrollerar. Man ska kunna se skillnad i ton mellan de olika rutorna och den sista ska vara helt svart. Har den ungefär det utseende du ser i bilden till höger är allting OK och du kan skicka in dina bilder för uppmätning.

bra

linje2

7.
Har den följande utseende har du valt en mediainställning som ger för mycket bläck på din utskrift. Dina skuggor kommer att bli onyanserade och för mörka och din skrivare använder onödigt mycket bläck. Testa en annan inställning till dess att det mera liknar bilden ovan.

mork

linje2

8.
Ser din utskrift ut som nedanstående bild har den fått för lite bläck. Börja med att kontrollera att din skrivare fungerar korrekt. Testa att inte någon skrivarnål har slutat att fungera. Det kan också bero på att du valt en mediainställning som ger för lite bläck.

ljus

linje2

9.
När du fått fram två bra kartor, märk dem med ditt namn och din e-postadress. Skriv detta helst på ett löst papper som du sedan fäster på en bild. Skriver du på baksidan kan det ge märken som gör det svårt att mäta kartan korrekt.

vit
Till slut, paketera bilderna noga. Vi får alldeles för många kartor som har förstörts i postgången och därför inte kan mätas.