Projektor Utbildning

Istanbul och Guillaume Berggren


gb2

gb3

gb_1

Pehr Vilhelm Berggren, son till en målargesäll och hans hustru som födde tretton barn, kom till världen i ett kolerahärjat och fattigt Stockholm i mars 1835 – ungefär samtidigt med att de första fotografierna såg mörkrummets ljus – och dog i Konstantinopel 1920.
Han blev en äventyrare. Som tjugo-årig snickargesäll satte han av på något slags gesällvandring genom Europa, men redan i Berlin fick han ärva en kvinnlig fotograf som fattat tycke för honom men hastigt avled. Han sålde hennes ateljé men behöll hennes kamera och drog med den vidare. Dresden, Ljubljana, Bukarest, Odessa. På väg mot Marseille gick han våren 1866 i land i Konstantinopel, elva år efter avresan från Sverige. Här skulle han stanna resten av sitt liv.

Han etablerade sin fotoateljé vid den eleganta huvudgatan Grand Rue de Pera, blev listad i Baedeckers och var snart en fotograf på modet. Han förfranskade sitt förnamn till Guillaume men behöll efternamnet.
Guillaume Berggren upplevde i Konstantinopel den stora branden 1870 när hela trästaden Pera förstördes och sedan återuppbyggdes i sten.
Under merparten av Berggrens liv här heter sultanen Abdulhamid II (1876–1909), som sålde ut Turkiet till europeiska intressenter och med sitt vanstyre, där ett vitt förgrenat spionsystem och censur var de viktigaste verktygen, gav upphov till den ungturkiska revoltrörelsen.

Han såg tillkomsten av den första europeiska tunnelbanan, och fotograferade Orientexpressens öppnande år 1883, liksom invigningen av det legendariska hotellet Pera Palas 1892. Han dog i fattigdom. Turisterna hade börjat köpa sina egna kameror och behövde inte längre köpa gamla fotografier. Det gick så långt att han sålde glasnegativ till trädgårdsmästare, som använde dem till växthustak. Men tyska ambassaden räddade större delen av negativen genom att köpa in dem år 1916.

Idag finns en stor samling av Berggrens albuminsilverfotografier på Moderna Museet. Vi har tillsammans med museets fotoexperter tagit fram en serie på 14 st reproduktioner av Berggrens original.
Som snart hängs upp, ramade och glasade, på Svenska Generalkonsulatet i Istanbul. Det svenska palatset i Istanbul är Sveriges äldsta statliga egendom utomlands. Tomten i Beyoglu (gamla Pera) inköptes 1757.

Albin Dahlström på MM har med en Hasselblad H4D och 120mm macro, reprofotograferat.
Konservator Håkan Pettersson och intendent Anna Tellgren var med och bedömde det färdiga resultatet.
Reproduktionerna är pigmentutskrifter på Canson Baryta Photographique.
(Källor: Bl a Leif Wigh och Britta Ramklint / Populär Historia.)


  1. [...] hubby’s gamla arbetsplats bloggade nyligen om hans namne fotografen Guillaume Berggren, fotografen bakom min header. Stockholmsfödde Berggren [...]

Lämna en kommentar