Projektor Utbildning

Ny artikel i serien »Praktisk Teknik«

Nu har ett nytt nummer av Fotografisk Tidskrift publicerats, vilket innebär att jag gjort en ny artikel i serien »Praktisk Teknik«. Denna gång handlar artikeln om en enkel teknik för att förstärka separationen i mellantonerna på bilden. Tekniken brukar kallas för Hiraloam, vilket står för High Radius and Low Amount. Enkelt beskrivet går tekniken ut på att använda en betydligt högre radie och en lägre mängd i dialogrutan Oskarp mask än vad som är vanligt.
Den förstärkning av mellantonernas separation som då uppstår ger ett utseende på utskrifterna som ligger närmare de som en analogt framställd print i mörkrummet får. På en analog print får man denna förstärkning per automatik på grund av filmens och fotopapprets kurvor, som just ger denna kontrastökning i mellantonerna.
Artikeln finns att läsa här och på samma webbsida kan du också ladda ner ett makro som gör alla de steg som ingår för att använda Hiraloam-tekniken.

medhiraloam
Klicka på bilden för att se den i större storlek.

 1. joey skriver:

  Hej Stefan,
  tack fatt du delar med oss dina kunskaper, jag uppskattar de oerhört!

  Jag har inte lyckats med riktig fina mellantoner, speciellt när ljuset har fallit och det är hög iso talet och är inomhus!
  Jag kämpar,- jag ser inte att Layer style gör mycket, inte när bilden har publicerats.

  Kanske det har att göra mad att jag tar bilder på sistone med Fuji xpro2.
  Höga ISO talet ger jätte “brusiga” bilder och jag skulle uppskatta om du kunde dela med dig en länk där du beskriver hur man från camera raw till photoshop kan reducera bruset i en bild. Nikon 810 är mycket tåligare, men tyngre i sin vikt. Jag har inte lyckats ta en bild som är både hög i ISO tal och bra i bruset:
  kanske jag har ställt fel i kameran? jag har sharpness +2, noice reduction -3.

  jätte tack för ditt svar

  mvh
  Joey

Lämna en kommentar